Dialogopptak til ny Kaptein Sabeltann-film


Qvisten animation er i gang med å produsere en ny animasjonsfilm om Kaptein Sabeltann. De siste ukene har vi gjort dialogopptakene til prosjektet.

Baard H. Ingebretsen fra Uhørt, som står for lydetterarbeidet på filmen, kontaktet oss og lurte på om vi kunne hjelpe dem med dialogopptakene. Tradisjonelt spilles dialog til animasjonsfilm inn i et lydstudio, med en og en skuespiller om gangen. Senere klippes opptakene sammen for å gi illusjonen av at figurene i filmen faktisk snakker med hverandre. Uhørt og Qvisten ønsket å prøve noe utradisjonelt denne gangen og det ville vi selvsagt være med på.

Planen gikk ut på å samle alle skuespillerne slik at de fikk jobbe sammen i stedet for å spille inn replikkene hver for seg. Dette ville gi rom for mer levende samspill og improvisasjon basert på hverandres ideer. I tillegg til skuespillerne, var også et stort crew på plass. Innspillingen ble filmet for å gi animatørene mulighet til å hente inspirasjon fra skuespillernes bevegelser og uttrykk. Det ble også tegnet storyboard fortløpende på sett. Manusforfatteren var til stede for å fortløpende kunne gjøre endringer i manus basert på skuespillernes improvisasjon og innspill. Totalt sett fikk man veldig mye igjen for å jobbe på denne måten. Det føltes mer kreativt og det gikk raskt å prøve nye ideer og finne ut om de fungerte eller ikke.

For å sikre gode og konsistente lydopptak, plasserte vi en myggmikrofon i pannen på hver skuespiller. Vi brukte svettebånd som vi forhåndsmonterte myggmikrofonene på. Dette gjorde at vi kunne få mikrofonen litt nærmere munnen enn ved tradisjonell skjuling i hår eller parykk. I tillegg unngikk vi alt av klesstøy som vanligvis er en utfordring. En ekstrabonus var at svettebåndene var raske å få av og på hvis en ekstra skuespiller eller to plutselig skulle inn i scenen.

I tillegg til myggmikrofoner, brukte vi en til to bomoperatører for å dekke inn alt som skjedde i hver scene. Dette gjør det mulig å hente ut ekstra grom lyd på for eksempel nærbilder og sekvenser som skal brukes som voiceover i den ferdige filmen.

Et annet grep som ble gjort for å sikre gode lydopptak, var bruk av myke kulisser og rekvisitter. Det ble lagt tepper på gulvet for å dempe uønskede skrittlyder. Rekvisittene bestod av pledd og skumgummi i forskjellige størrelser. Dette lot skuespillerne jobbe med fysiske objekter uten at lyden av disse påvirket dialogopptakene.

Siden denne opptaksmetoden er såpass uvanlig, var det mange innom for å se og høre underveis. Videomonitor og lyttestasjon med rikelig med hodetelefoner var plassert i rommet slik at tilskuerne kunne følge med. Som en ekstra service til regissører, produsenter og tilskuere, la vi opp til at tematisk riktig musikk kunne mikses inn mens skuespillerne spilte gjennom scenen. Kombinert med en god lyttemiks gjorde musikken det lettere for publikum å leve seg inn i scenen og få et bedre inntrykk av hvordan det ferdige produktet kan låte.

Klikk her for å gå til NRKs innslag om opptaket.

Ekstra detaljer for teknisk interesserte:


Opptaket ble gjort med 10x WisyCom trådløst med Sanken Cos-11-mygger og en Sound Devices 688. Bomoperatørene brukte Schoeps CMC6-41

Lyttemiksen ble gjort med Dugan automixer slik at talende aktører ble prioritert i miksen. Musikk kunne mikses inn via en liten mikser som var plassert ved lyttestasjonen.

Vi brukte Wingman-systemet for å raskt kunne gjøre endringer i scenenavn og sørge for at metadataene, med blant annet karakternavn på sporene, alltid var oppdatert.

Thomas
Latest posts by Thomas (see all)

Published by

Thomas

Thomas er lyddesigner og daglig leder hos Plosiv. Han jobber med lyd til TV, film og spill. Thomas har lydteknikerutdanning fra NISS/Norsk lydskole, bachelorgrad i informatikk og informasjonsbehandling fra NTNU og lederutdanning fra Forsvaret.