Felles lydstandard

Katt ser på TVFra og med 1. juni 2016 innfører alle de norske TV-kanalene en felles lydstandard for programmer, promoer og reklame. MTG, NRK, TV2 og Discovery er blitt enige om å bruke standarden “EBU R128 Loudness”. Standarden har allerede vært i bruk av NRK en stund.

For seerne betyr en felles standard en bedre lydopplevelse uten store variasjoner i lydnivå mellom kanalene. For produksjonsselskapene betyr det at rutinene for lydetterarbeid muligens må endres litt. Fellesstandarden gjør at det ikke lenger bare er om å gjøre å mikse høyest mulig for at programmet og reklamen skal skille seg ut under sending. Alle programmer, promoer og reklamer må legges på et lavere gjennomsnittsnivå, noe som gir rom for mer dynamikk, større kunstnerisk frihet og, ikke minst, bedre lydkvalitet uten for mye komprimering.

Kontakt oss for en prat hvis du er usikker på hva dette innebærer for ditt selskap og hvordan dere skal gå frem.

Hva gjør jeg som produsent og etterarbeidskoordinator?

Du må sørge for at den som gjør lydetterarbeidet kjenner den nye standarden og kan levere i henhold til den.

Det tryggeste er å bruke et lydetterarbeidsfirma som har erfaring med miksing etter R128-standarden. Dersom klipperen skal mikse lyden, finnes det plugins til Avid som justerer lyden til godkjent nivå til slutt. Selv om det tekniske nivået blir godkjent er det ingen garanti for at miksen blir optimal og like bra som hvis lyden mikses av en erfaren lydtekniker. Det er altså fare for at programmet ikke høres like bra ut som programmene som vises før og etter.

Gjør overgangen så enkel som mulig. Kontakt oss for en prat.

Hva gjør jeg som klipper?

Du kan fortsatt levere materialet som normalt til lydetterarbeidet. Hvis du mikser lyden selv, må du sette deg godt inn i standarden. Det finnes plugins til Avid som justerer lyden til godkjent nivå, men det tryggeste er om lyden mikses av en erfaren lydtekniker.

Linker til mer lesestoff

EBUs informasjonsside om R128
Standarddokumentet
Pressemelding fra MTG
Artikkel fra Aftenposten
Artikkel fra Dagsavisen

Besøk hovedsiden vår www.plosiv.no for å lese mer om hva vi gjør.

Bilde: Redigert versjon av “Cat_watching_NatureShow_0188a”. Bilde tatt av JKehoe_Photos – CCBY 2.0-lisens

Thomas
Latest posts by Thomas (see all)

Published by

Thomas

Thomas er lyddesigner og daglig leder hos Plosiv. Han jobber med lyd til TV, film og spill. Thomas har lydteknikerutdanning fra NISS/Norsk lydskole, bachelorgrad i informatikk og informasjonsbehandling fra NTNU og lederutdanning fra Forsvaret.